dijous, 21 d’agost del 2008

Tragèdia i drama...

Avui s’ha produït una nova catàstrofe aèria. Més de 140 persones han perdut la vida a les proximitats de Barajas, a Madrid. Passades les 3 de la tarda la noticia s’ha estès pels mitjans de comunicació. Fins aquí, tot ha seguit el curs d’una notícia d’aquesta envergadura. A partir d’aleshores ha seguit uns esdeveniments que, si bé darrerament segueixen una línea habitual, no són ni de bon tros: normals, ètics, humans ni racionals.

Cadenes de ràdio i televisió substituint la seva emissió anunciada per a donar imatges i comentaris de l’accident. Repetició una vegada i una altra dels mateixos comentaris, les mateixes seqüències, els mateixos personatges: angoixats, desesperats, desinformats, sobrepassats per la tragèdia.

Desenes i desenes de “periodistes” en un intent patètic per conquerir l’entrevista amb el/la: espòs, esposa, fill, filla, mare, pare, avi, avia...parent que –totalment fora d’ell mateix– arriba als hospitals i punts d’informació amb un patetisme colpidor en no saber on han d’anar, que han de fer...que els espera.

De tant en tant –cada dues hores aproximadament– “alguna” notícia nova, un nou intent per mantenir la corda tensa. Mentrestant, hem patit una vegada i una altra, aquelles imatges inconsistents, moltes vegades sense cap informació, sense cap valor, ni informatiu ni documental.

Un intent penós de voler-te fer sentir, de qualsevol manera, un dolor que pots entendre però no pots plorar. A qualsevol de nosaltres se’ns posen els pels de punta en pensar una desgràcia per un dels nostres. No calen programes d’hores i hores veient voltors cercant la carronya sentimental d’unes persones que, desesperades, roden com a baldufes pendents del destí d’aquell esser proper. “Gurús”, informadors de plastilina buscant-te una vegada i una altre, provant d’induir-te a un sentimentalisme fàcil, mal·leable, suggestiu i banal.

Tota aquesta faràndula s’ha establert, darrerament, en qualsevol catàstrofe; sobre tot s’hi ha terrorisme pel mig (què no és el cas d’avui).

Sembla que a moltes cadenes els ha salvat aquesta tercera setmana d’agost on sempre costa d’omplir de contingut.

Casualment, he trobat a Internet que per setmana Santa del 2007 van morir en accidents de trànsit més de 100 persones. Més de 100 el 2006 i el 2007. Només el 2008 s’ha reduït a 63 morts en el mateix període. Malgrat tot, si conduïu per a qualsevol autopista els cartells informadors us faran saber que, al llarg d’aquest any, les persones que han perdut la vida –només a les carreteres catalanes– sobrepassa els 200 morts.

Sí nois, desgràcies en passen a tot arreu i a tot hora. Qui és l’il·luminat que decideix en què ens hem de preocupar i en què no cal. Aquesta manca aparent de criteri –de criteri induït– fa sospitar que, a la llarga, estarem immunitzats per a qualsevol contingència, com a soldats preparats per la guerra informativa de quatre desorganitzats mentals, incompetents i programadors frustrats.

Si més no, una abraçada sentida per a tots aquells que avui ploren per un motiu digne, reflex d’un sentiments, un dolor tot sovint inexplicable en notar un espai vuit on, fa unes hores, podies acariciar un esser volgut.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

El meu parer es que tindrien nomès que donar la noticia sense fer els programes despres d'escarni i seguiment dels parents, buscant la llàgrima fàcil i la curiositat malsana, més a prop d'un sentiment "porno" que a un apropament sincer al dolor dels familiars i el sobrevivents.

Vagi pel davant una abraçada molt forta per tots.

Unknown ha dit...

I jo em pregunto; la tregèdia que passa cada dia a la carretera no es molt mes greu que aquest cas puntual de l'avió?
A mí, em saben greu totes les tragèdies, no pot ser d'altre manera, però nomès puc entendre la difussió de la tragèdia de l'altre dia a madrid, amb aquesta intensitat, per que no estem pendents d'altres coses.
Que no ens enrredin, que estem a la güait, i nosom tontos.
El meu condol a totes les víctimes de qualsevol tragèdia i una abraçada a tots.

Jordi Voltà ha dit...

La tragèdia ha esdevingut i aquí està. Temps hi haurà per saber-ne les causes, els culpables (si interessen i n'hi ha).

El drama, però, és aquesta insana mania de remoure sentiments, de fer parlar a gent amb la sang calenta, com si les seves declaracions fossin un pensament eloquüent, raonat, just.

És una vergonaya -torno a utilitzar el mot- dir que això és periodisme.

Fer el que han fet i encara fan és baixar a l'status de "sucedani de persona". Com la imatge famosa d'aquell mico que és posa el dit al cul i en olorar-lo, cau de la branca a terra.