divendres, 4 de juliol del 2008

I ara...què?

La Bisbal acollirà un polígon de 56 hectàrees, la meitat de les quals es destinaran a una nau logística de distribució de El Corte Inglés.


Per molt que es parli d’unitat i d’interessos comuns aquesta decisió representa un torpede a la línea de flotació del “
NO FEM EL CIM”.


Sembla ser que el que no era bo per l’Arboç, Banyeres i Sant Jaume sí que ho és per a La Bisbal. És fàcil calcular que les hectàrees ocupades –en un sol municipi– representen el 30% de les que es volen ocupar en la construcció del CIM. N’hi ha qui diu que, realment, ocuparà la meitat de superfície d’aquest.


Puigibet –alcalde de
La Bisbal– que, fins ara, s’ha mostrat bel·ligerant amb el centre logístic impulsat per la Generalitat, manifesta que “s’ha de tocar de peus a terra. Estem en un moment de crisi i la responsabilitat dels ajuntaments és generar llocs de treball”.

Sempre que es produeix un canvi de parer sobtat s’edueix a les compensacions. En aquest cas, ràpidament, s’ha posat a la balança la creació de 500 a 700 llocs de treball i l’aportació de 750.000 euros per a la construcció d’una nova guarderia. Es parla d’un aval bancari, sense especificar-ne ni el import ni la finalitat.

La qüestió de fons, però, és més complicada: els principis tenen preu?

Sempre s’ha plantejat el tema del CIM com un tema de principis, de valors. El garbuix general que representaria (trànsit, contaminació, impacte paisatgístic, desestructuració del territori) no compensava en absolut els suposats factors positius d’una inversió d’aquesta mena. A banda, el Baix Penedès volia mantenir-se lliure de residus i concentracions logístiques i industrials.

Malgrat tot, una crisi econòmica que es percep cada vegada més propera ha desencadenat uns esdeveniments que, per molta imaginació que est tingués, ningú n’havia previst al guió comarcal.


De que serveix oposar-se –tan fermament com s’ha fet– a la construcció d’un polígon si l’únic que s’aconsegueix és traslladar-lo 5 quilòmetres enllà de la seva primera ubicació.

Ah! I no ha estat amb nocturnitat i traïdoria, com podia dir-se de l’actuació de la Generalitat l’any 2002/03; ha estat amb llum i taquígrafs, en un ple d’ajuntament. Un dels signants del manifest del CIM s’ha plegat a les suposades necessitats laborals del municipi o a la possibilitat de créixer més acceleradament del que la pròpia inèrcia de La Bisbal conduïa.

És fàcil, ara, dir: “ja us ho deia”. Sí més no, ja no són els articles i/o comentaris als blocs –aquestes converses de cafè cibernètiques–. És l’evidència de que la planificació comarcal és INEXISTENT. Aquí, podem trobar-nos –cada vegada que vulgueu– per firmar, sortir a les fotos, empaitar el president del Consell Comarcal, manifestar-se o pel que desitgeu. Els qui tallen el bacallà, ho tenen més clar que tots nosaltres...cadascú mira per ell.

No hi ha una estructura de decisió comarcal, ni ganes de crear-la, ni ganes de donar-li força, ni ganes de respectar-la. Així, cada batlle és el “senyoret” del seu territori. Fins al punt que, ara, ja juguen a enfrontar la gent del territori. Anireu a manifestar-vos a La Bisbal? La gent de La Bisbal (no els de fora) sortirà al carrer per exigir la derogació de l’acord municipal que permet la construcció del nou polígon? Permeteu-me que sigui força escèptic.

El temps donarà la raó als uns o als altres.

3 comentaris:

JG ha dit...

De moment les Joventuts d'Esquerra Republicana (JERC) de la Vegueria Penedès ja s'han posicionat en contra de tot tipus d'espai logístic al Penedès, i concretament al Baix Penedès en el cas del polígon del Corte Inglés, que ha vingut de sobte ja que si no m'erro l'alcalde Puigibet va declarar que aquest no es faria. El moviment de JERC suposa una pressió per la gent d'ERC, ja que les seves joventuts tiren per un altre cantó. Veurem com reacciona l'alcalde...

Jordi Voltà ha dit...

Bona nit Josep:

Sembla que hi ha moviments però...el que s'aprovat en un ple municipal cal que es derogui en un ple municipal. Veurem si els esdeveniments es precipiten favorablement o bé s'allargassen per veure-les venir.

Malgrat tot, sembla que tothom té molt clar que NO s'ha de fer. I que aquest NO s'aixeca davant dels qui volen fer quelcom (no entro a valorar el que). Anem esperant a veure si els que "continuen romiant per nosaltres" ens en diuen alguna que ens faci gràcia?

Veig una gran oposició i amb força per oposar-se però amb això no n'hi ha prou. Cal mullar-se i dir ben alt i clar que n'esperem de la nostra comarca, cap on volem que camini. Ah! fujo esperitat dels qui volen deixar-la tal com està.

Per explicar el tema de la modernització, Fabià Estapé sempre explica que: "a primers de segle, quan van començar a correr els primers vehicles motoritzats pels carrers de Barcelona, els qui feien el transport de coses i de persones van fer una vaga salvatge que va paralitzar la ciutat. Molts van veure clar que els motors no tiraríen endavant". Després d'aquest petit relat el gran economista fa una pausa i pregunta: "Actualment, què veieu algun carro fent el transport?

JG ha dit...

Et convido a llegir el que n'opino d'aquesta aprovació municipal.

http://llorencenc.blogspot.com/2008/07/puigibet-sha-venut-la-logstica.html

Gràcies.